U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Atlantic Rally for Cruisers
met onze kapitein Peter Huysman aan de start!

De “Atlantic Rally for Cruisers” ging op 9 januari 2022 voor de eerste keer van start in Gran Canaria. De zeilers moeten minstens 2.700 nautische mijlen overbruggen om aan andere kant van de Atlantische Oceaan het Caraïbische eiland, St Lucia, te bereiken.

In de laatste dagen voor de start legden de zeemannen de laatste voorbereidingen af om hun schip en bemanning vaarklaar te krijgen voor dit avontuur. Boodschappen, veiligheidschecks, diverse seminaries rond de race, …

Volg de race live:

9 januari 2022, start in Gran Canaria

Op het water was het een spectaculair zicht van zeilen in alle vormen en maten. 44 deelnemers stonden vertrekkensklaar in de startzone. De oceaan verwelkomt de zeilers met 1 meter deining en een stevige bries van 15-18 knopen. Als eerste vertrokken de multi-hulls, 15 minuten later de mono-hulls.

Race updates:

Day 1:
Bounty, met schipper Peter Huysman aan het stuurwiel, wist als 3° van het pak, de startlijn te overschrijden.
Al snel zal de bemanning zich aanpassen aan het oceaan-leven, een behoorlijke verandering in ritme in vergelijking met de rush aan land van de laatste dagen. Het lijkt erop dat de klassieke zuidelijke route de beste keuze wordt, alvorens de boeg naar de West-Indies te richten, dit om een lagedruksysteem dat zich op de ideale lijn ontwikkelt te vermijden. Over 18-21 dagen weten we wie de beste navigatiekeuzes maakte!

Day 16:
Ondertussen is de ARC-vloot al goed opgeschoten en komt de overkant ‘snel’ dichterbij. De eerste boot, SY Mowgli, is deze morgen reeds aangekomen op St Lucia!
Voor enkele deelnemers moet het avontuur nog beginnen, zoals SY Searinity die nog in de haven van Las Palmas ligt door een foutieve levering van bestelde onderdelen.
SY Pinta is enkele dagen geleden opnieuw vertrokken en lijkt eerst via de Cap Verden te willen passeren. SY Sula komt dan weer niet goed op gang en heeft nog maar 1/3 van het traject kunnen afleggen.
Enkele anderen kampten helaas met ernstige mechanische problemen. Zo keerde SY Bell Ille na enkele dagen al terug naar Tenerife (tegen wind en stroom) en het zeiljacht Brainstorm van Nederlander Menno Schroder werd midden op de oceaan achtergelaten na catastrofale schade aan het roer en daardoor oncontroleerbaar binnendringen van water. De bemanning is gelukkig gezond en wel en kon overstappen op 2 andere deelnemende zeiljachten die Brainstorm te hulp waren gevaren. Het schip zal heel waarschijnlijk zinken uiteindelijk.

Peter Huysman ligt met SY Bounty ondertussen op een mooie 5° plaats in zijn reeks, na een paar dagen van windstilte en zoeken naar de juiste koers om deze zone zo snel mogelijk te verlaten en erger te ontwijken.
Momenteel zijn ze goed op koers om binnen een 5-tal dagen het Caraïbische eiland van St Lucia te bereiken. De sfeer aan boord is opperbest, ze spotten zelfs af en toe courageuse roeiers die in hun roeiboot de oceaan over steken. Respect voor al deze avonturiers!

Day 20:
Land in zicht! Na 20 dagen, 3 uur en 19 minuten zetten Peter Huysman en zijn bemanning voet aan wal in de jachthaven van Rodney bay te St Lucia.
De droom is werkelijheid geworden. De Atlantische oversteek is een feit! De crew van zeilvrienden zijn, desondanks deze grote uitdaging, goeie vrienden gebleven.
No 'Mutiny on this Bounty'!
Peter vertelt: Alles verliep goed, we hadden een goeie chef-kok aan boord, we sliepen goed, we liepen geen averij op, alles bleef heel en het team kon goed opschieten met elkaar.
De rest van de crew vertelt enthousiast over het wilde 'zeeleven' dat ze hebben ontmoet, inclusief haaien, walvissen, schildpadden en een zeer grote vis die ze hebben gevangen.

Ongetwijfeld een levensgrote ervaring rijker konden ze genieten van de welverdiende rum-punch die hun door het ontvangstcomité werd aangeboden.

Een diepe buiging en gemeende zeilersgroet aan Peter H., Johan, Paul, Mario, Yvo en Peter DB!

Contacteer ons

Let op, velden met een * zijn verplicht in te vullen!