U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uwbrowser te updaten naar een nieuwere versie.

Veel voorkomende vragen

Bij Huysman Yacht zijn we actief op verschillende domeinen, regelmatig krijgen we van onze klanten dan ook vragen met betrekking tot onze diensten.
Hieronder vindt u alvast enkele veel gestelde vragen en antwoorden.

Neem zeker contact met ons op indien u meer wilt weten.

 • Hoe maak ik mijn boot winterklaar

  De laatste jaren ervaren we, wellicht door het veranderende klimaat, steeds ergere najaarsstormen met korte periodes van slechter weer en hardere wind.

  Deze stormen worden tegenwoordig (gelukkig!) enkele dagen voordien meestal vrij accuraat voorspeld door klimatologen.

  Gesteund door deze wetenschap moeten we ons afvragen of we net als het vorstvrij maken van onze systemen aan boord, onze boot ook niet beter kunnen (moeten?) voorbereiden op deze hevige windkrachten.
  Denk hierbij aan het wegnemen van alle zeilen, net als buiskappen, huiken, lazybags enz.
  Wintertenten en afdekhoezen zijn prima om je dek en uitrusting droog te houden, echter bij felle wind fungeren deze uiteraard als perfecte windvanger en worden de krachten op uw schip vele malen versterkt.

  Als uw vaartuig te water blijft gedurende het najaar, voorzie dan ook extra stootwillen tussen de steiger, en uw boot én uw buurboot. Overleg met de jachthaven en voorzie daarenboven ook een vaste bescherming aan de steiger. Als de stootwillen ertussenuit worden gerold door het schurken biedt deze back-up nog steeds bescherming voor uw kostbare gelcoat of blinkende laklaag.
  Voorzie extra landvasten, controleer ook even die van uw buren. Ook zij kunnen u ongewild schade berokkenen en dit willen we graag met z’n allen vermijden. Meestal wordt immers overmacht door de windkracht ingeroepen bij een aansprakelijkheidstelling.

  Staat uw schip op de wal op een bootstoel, dan heb je liefst voldoende steunen die onderling met een stugge verbinding met elkaar verbonden zijn. Voorzie landvasten naar de grond toe, zodat de boot én stoel aan de grond gehouden worden. Hierbij dient u terug in overleg met de jachtwerf en/of jachthaven, na te gaan welke extra voorzorgsmaatregelen er met relatief weinig kosten kunnen genomen worden op de botenparking om eventuele stormschade te voorkomen.

  Als de stormen talrijker en beter voorspelbaar worden op korte termijn, hebben we er allemaal belang bij om zo veel mogelijk (storm)schade te voorkomen. Een verwittigd man/vrouw is er minstens 2 waard!

  Meer info in ons blogartikel "uw boot winterklaar"

 • Waarom is een Belgische registratie van uw vaartuig interessant?

  In België is er een registratieplicht voor pleziervaartuigen met een lengte van minstens 2,5 meter, waarvan de eigenaar een band heeft met België. Om wettelijk in orde te zijn, is het aangeraden om de Belgische registratie in orde te brengen.

  Zo’n registratie biedt ook wettelijke zekerheid wanneer u met uw vaartuig in het buitenland verblijft, aangezien er in de meeste landen ook een registratieplicht geldt.

  De kost voor een registratie is relatief laag. Die bedraagt zo’n € 50 en slechts € 30 voor kleinzeilerij. Verder is de administratieve procedure om een vaartuig te registreren erg eenvoudig, want alles kan online in orde gebracht worden. Het volstaat om de gevraagde documenten zoals het CE-certificaat van het vaartuig (voor vaartuigen vanaf bouwjaar 1998) en motor (vanaf bouwjaar 2006), toe te voegen aan uw aanvraag.

  Een vernieuwing van de registratie is slechts om de vijf jaar vereist en is volledig kosteloos indien er geen wijzigingen nodig zijn.

  Er wordt slechts een eenmalige Belasting op Inverkeerstelling (=BIV) aangerekend. Het bedrag van die belasting wordt berekend volgens de leeftijd van het vaartuig (variërend van € 2.478,00 tot € 61,50 voor vaartuigen vanaf tien jaar).

  Daarnaast zijn er ook financiële voordelen verbonden aan deze Belgische registratie. Verzekeraars moeten verzekeringstaksen aanrekenen op uw verzekeringspremie. Bij pleziervaartpolissen zijn de taksen gebaseerd op de registratie (vlag) van het vaartuig. Belgische taksen bedragen 9,25%, een vaartuig met Nederlandse registratie betaalt 21% taksen. Als Belg heeft u dus een voordeel van 11,75% op uw verzekeringspremie. Mooi meegenomen, toch?

  Maakt u commercieel gebruik van uw vaartuig? Dan dient u ook een commerciële registratie aan te gaan. Dit soort registratie is wel omslachtiger dan de registratie voor privégebruik:

  • Certificaat van deugdelijkheid nodig: uitgebreide (veiligheids)inventaris, keuring door overheidsinstantie om de vijf jaar, ompas deviatietabel, uitgebreide medische kit, CE-certificaten …
  • Minimaal Yachtmanbrevet nodig, indien personenvervoer met schipper tot max. twaalf personen (skippered charter)

  Bron: https://mobilit.belgium.be/nl/scheepvaart/pleziervaart_0/vaartuig/registratiebrief

 • Is een vaarbewijs verplicht? (Ook op zee of op een privé-plas?)

  Vanaf 1 januari 2022 is een vaarbrevet verplicht in de kusthavens en op zee als het pleziervaartuig:

  • wordt ingezet voor bedrijfs- of beroepsgebruik, of
  • door een motor voortbewogen sneller dan 20 km/u kan varen, of
  • een romplengte van meer dan 15m heeft.

  Een algemeen stuurbrevet voldoet wanneer u uw vaartuig enkel voor private doeleinden gebruikt op de Belgische zee (ook voorbij de zes zeemijl).

  Voor commercieel gebruik in Belgische territoriale wateren dient men over een brevet van Yachtman te beschikken. Wens je commercieel te varen in het buitenland onder Belgische registratie dan heb je een STCW brevet nodig.

  Voor privaat gebruik doet u er goed aan uw algemeen stuurbrevet of Yachtmanbrevet te laten omzetten naar een ICC-brevet. ICC staat voor International Certificate for operators of pleasure Craft en wordt internationaal beter (h)erkend. Dit brevet kunt u aanvragen via diverse watersportfederaties.

  Bron: https://mobilit.belgium.be/nl/scheepvaart/pleziervaart/bestuurder_0/verplichting_brevet

 • Wat moet u doen bij nood- of pechsituaties op het water?

  De manier van hulp inroepen op het water hangt af uw locatie.

  Vroeger werd een marifoon gebruikt om hulp in te roepen op het water. Steeds minder boten beschikken echter over zo’n marifoon of over een schipper die bevoegd is om die te gebruiken.

  In geval van nood is een oproep via de marifoon nog altijd de beste manier om hulp in te schakelen. Als u geen marifoon hebt, bel dan direct via de KNRM Helpt app (Nederland). De Kustwacht en de KNRM hebben dan onmiddellijk doorlopende informatie over uw positie en beschikken over uw contact- en vaartuiggegevens. Deze procedure versnelt en verbetert de hulpverlening in uw eigen belang én dat van de hulpverleners aanzienlijk.

  België

  • Hebt u problemen op zee voor de Belgische kust?
   Neem contact op met het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC-SAR Oostende) kanaal VHF 16/67 of +32 (0)59 701 000. Zij schakelen direct alle noodzakelijk hulp voor u in;
   Meer info op https://kustwacht.be/nl
  • Hebt u problemen op de Belgische binnenwateren?
   Neem contact op met het Europees noodnummer 112

  Nederland

  • Hebt u problemen op zee voor de Nederlandse kust?
   Bel het alarmnummer 0900-0111 of +31223542300 of VHF-kanaal 16. Gebruik de KNRM Helpt app, groene knop assistentie indien u deze app geïnstalleerd heeft.
   Meer info: https://kustwacht.nl/contact
  • Hebt u problemen op de Nederlandse binnenwateren?
   Botenwacht: +31 (0)88 011 71 11: voor reparaties aan de wal op het binnenwater;
   Pech/Storing: bel een lokaal bedrijf. De meeste adressen zijn opgenomen in de KNRM Helpt app onder: ‘Informatie in de omgeving’;

  NOODSITUATIES

  Een noodsituatie is een situatie waarbij er direct gevaar voor mensenlevens bestaat en/of de boot. De mogelijkheden om hulp in te roepen bij noodsituaties zijn de volgende:

  ASSISTENTIE

  In dit geval bestaat er geen direct gevaar voor mens of boot, maar is hulp zeker en vast noodzakelijk om erger te voorkomen.
  Probeer in eerste instantie na te gaan wat u zelf kunt doen: onderneem bijvoorbeeld een poging om via andere vaartuigen in de buurt hulp te regelen.

  Heeft u de boot gehuurd? Informeer dan zeker de verhuurder en vraag zelf om hulp vanaf uw eigen positie.

  TIPS

  Een goede voorbereiding kan écht het verschil maken in noodsituaties. Onderstaande tips kunnen daar zeker bij helpen:

  1. Zorg voor een bedrijfsklaar anker en gebruik dit als het nodig is;
  2. Accepteer alleen hulp van een commercieel bergingsbedrijf in noodsituaties.

Contacteer ons

Let op, velden met een * zijn verplicht in te vullen!