U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Sinds januari 2022 heb je als bestuurder van een pleziervaartuig de verplichting om een algemeen stuurbrevet te behalen, ook wanneer je je op zee begeeft. Recentelijk voorziet de wetgever ook een ervaringsattest als alternatief voor het algemeen stuurbrevet bij privaat gebruik op de Belgische zee. Hiervoor moet je als aanvrager aan een aantal voorwaarden voldoen.

Algemeen stuurbrevet

De wetgeving betreffende pleziervaart is sinds 2019 meermaals vernieuwd. Wanneer je het vaartuig sneller vaart dan 20 km per uur of langer is dan 15 meter, dan ben je als bestuurder verplicht om een algemeen stuurbrevet te behalen. Het algemeen stuurbrevet is onbeperkt geldig in tijd en laat je als bestuurder toe om te varen op:

  • afgesloten meren
  • de met de zee verbonden binnenwateren
  • de Beneden-Zeeschelde
  • de havens van de kust
  • de zone tot 6 zeemijl uit de Belgische Kust

Algemeen stuurbrevet vs. beperkt stuurbrevet

Wil je enkel varen op de binnenwateren, kan je er ook voor kiezen om een beperkt stuurbrevet te halen. In dat geval mag je je als bestuurder enkel begeven op de afgesloten meren en de met de zee verbonden binnenwateren. Zowel voor het beperkt als het algemeen stuurbrevet moet je lessen volgen en een praktijkexamen succesvol afleggen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via een erkende vaarschool. Op basis van beide brevetten, kan je ook jouw internationaal vaarbewijs (ICC) aanvragen.

Ervaringsattest

De wetgever voorziet daarnaast in een ervaringsattest als alternatief voor het algemeen stuurbrevet. In tegenstelling tot het algemeen brevet, is een ervaringsattest drie jaar geldig. Daarnaast moet je als aanvrager aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je bent minstens 16 jaar oud bij aanvraag
  • Je beschikt over een medisch attest (maximaal 3 maanden oud)
  • Je toont aan dat je praktijkervaring hebt op zee (bijvoorbeeld via jouw federatie of jachtclub)
  • Je volgt een theoretische opfrissingscursus van minstens 8 uur (met niet-bindende test). Tijdens die cursus leer je meer over navigatie, manoeuvres en veiligheid van pleziervaartuigen.

Aanvraag van het attest

De aanvraag om in dit systeem in te stappen doe je makkelijk digitaal vóór 21 december 2023 via de FOD-Mobiliteit. Na vervaldatum kan je het brevet opnieuw aanvragen door de opfrissingscursus (met niet-bindende test) te volgen. De aanvraag moet gebeuren binnen de zes maanden na de vervaldatum van het oorspronkelijk attest. Op basis van het ervaringsattest kan je geen ICC bekomen.

Nog vragen omtrent de pleziervaart?

Contacteer onze experts via onderstaand formulier.

Contacteer ons

Let op, velden met een * zijn verplicht in te vullen!