U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uwbrowser te updaten naar een nieuwere versie.

Nu de temperaturen de lucht in schieten, wordt een tochtje met uw pleziervaartuig extra aantrekkelijk. Een ontspannende rondvaart brengt u dan ook helemaal tot rust op warme dagen. Maar problemen zijn nooit uitgesloten. Denk maar aan een motorstoring: het is niet enkel een domper op de feestvreugde, maar kan bovendien desastreuze gevolgen met zich meebrengen.

Wij geven enkele tips om de motor van uw jacht in uitmuntende staat te houden en bijgevolg optimaal te genieten van het mooie weer op het water.

1. Controleer uw motor regelmatig

Veiligheid aan boord van uw jacht is cruciaal. Om een vlekkeloze vaart te garanderen, raden wij een regelmatige, grondige controle van de motoronderdelen aan. Houd vooral deze onderdelen goed in het oog:

 • Impeller is een schoepenrad in een pomphuis dat extern koelwater aanzuigt en door de warmtewisselaar van uw motor pompt. Deze indirecte koeling voorkomt oververhitting en daardoor beschadiging aan uw motor. Dit systeem is slijtagegevoelig en is dus soms aan (preventieve) vervanging toe. Controleer ook regelmatig het peil van de koelvloeistof om de goede werking te blijven opvolgen en garanderen.
 • De V-riem: de V-riem drijft uw pleziervaartuig aan. Het is dus belangrijk dat deze in topconditie verkeert. De snaar rekt na verloop van tijd echter steeds meer uit. Kan u de snaar meer dan 1 cm indrukken? Dan loopt u het risico dat die gaat slippen, waardoor de brandstofafvoerpomp, de koelpomp en de alternator niet meer naar behoren werken.
 • De brandstoffilter: door uw brandstoffilter regelmatig te vervangen, verkleint u het risico op een motorstoring aanzienlijk. De brandstoffilter van uw motorjacht vangt na een tijdje veel vuil op wat voor problemen zorgt. Door het gebruik van schone brandstof pakt u dit probleem al gedeeltelijk aan, maar een regelmatige vervanging blijft onontbeerlijk.

2. Houd het oliepeil van uw jacht in de gaten

Naast controle van enkele cruciale onderdelen, houdt u best ook het oliepeil in de gaten. De hoeveelheid olie moet precies tussen de twee markeringen staan en minstens één keer per jaar ververst worden. Let hierbij steeds op de kleur: nieuwe olie ziet er helder en glanzend uit. Hoe donkerder de kleur, hoe ouder de olie.
Ziet de substantie er grijs en schuimig uit? Dan is er waarschijnlijk (koel)water bij de olie vermengd. Verwittig een professional en laat de oorzaak snel opsporen!
Ook voor de oliefilter is een jaarlijkse vervangbeurt aangeraden.

3. Zorg voor voldoende reserveonderdelen aan boord van uw pleziervaartuig

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Ervaart u toch een acuut probleem met uw motor? Dan is het nuttig om reserveonderdelen aan boord te hebben.
Belangrijke onderdelen zijn:

 • Een V-snaar
 • Een oliefilter
 • Een brandstoffilter
 • Een impeller
 • Een verstuiver
 • Voldoende gereedschap
 • Een gloeiplug
 • Een thermostaat en thermostaatpakking

Al deze stukken zijn makkelijk zelf te vervangen en kunnen uw motor mogelijks opnieuw aan de praat krijgen. Voor een volledige lijst van onderdelen, raadpleegt u het instructieboekje van uw motor.

Vaar op uw twee oren met een verzekering van Huysman Yacht

Laat uw geliefde boot verzekeren tegen alle plotse, onvoorzienbare en van buitenaf komende gebeurtenissen en ga opnieuw vol zelfvertrouwen varen.

Let wel: een verzekering is nooit een vervanging voor een onderhoudscontract.
Huysman Yacht helpt u graag verder.