U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Je spendeert je vakantie het liefst aan boord van een zeilboot of plezierjacht? Maar je bent onzeker om je baby, kleuter of oudere kind mee te nemen? Dat is nergens voor nodig! Met een goede voorbereiding en aandacht voor deze 3 punten, ben je zo klaar om met het hele gezin op ontspannende bootreis te vertrekken.

Veilig op vaarvakantie

Als je er alles aan doet om de veiligheid van je kleintje te verzekeren, is er geen enkele reden om niet met je kind op vaarvakantie te gaan. Houd rekening met onze tips, en neem je minimatroos mee aan boord!

 • Reddingsvesten zijn er in alle maten, met verschillen voor baby’s en oudere kinderen. Laat je goed informeren voor je er één aankoopt. Trek je kind het vest aan vóór je aan boord gaat.
 • Aan het reddingsvest kan je een lifeline of veiligheidslijn vastmaken en verbinden met een vast punt op het dek. Doe dit zeker tijdens ruiger weer of wanneer je aanmeert.
 • Ben je zelf nog ietwat onzeker? Neem dan de eerste keer een ervaren rot mee aan boord. Spreek ook altijd af wie er verantwoordelijk is voor de kinderen, om op crisismomenten paniekvoetbal te vermijden.
 • Als het kan, kies dan voor een ruime boot met een kajuit, een reling en een achterkuip dieper dan 0,5 meter. Als je kinderen in die kuip zitten, zijn ze altijd zichtbaar. Kies een vaste plek – zoals de kuip – waar je kinderen moeten staan of zitten wanneer het weer omslaat, of tijdens het aanmeren.
 • Een zonneslag is een reëel gevaar tijdens een boottochtje. Smeer je kinderen goed in, en zet ze een zonnehoedje op – ook wanneer de zon niet fel schijnt.
 • Vergeet nooit een volledige EHBO-kit mee te nemen. Check dit voor je vertrekt!

Ontspanning voor kinderen aan boord

Voor jou is een bootvakantie de ultieme ontspanning. Je kinderen zullen het ook leuk vinden maar als je te lang onafgebroken vaart, kunnen ze zich gaan vervelen. Houd rekening met hun noden, om de reis voor jullie allemaal zo aangenaam mogelijk te maken.

 • Creëer een speelplek aan boord, zoals een dekentje met daarop speelgoed, tekengerei en knuffels.
 • Leer je kinderen de eerste knepen van het schiemanswerk aan, via volgende link kan je een leuke pdf downloaden met een hele reeks nuttige knopen!
 • Leg regelmatig aan, en wanneer je ergens stopt, laat je kinderen dan rondrennen, speel een partijtje voetbal of improviseer een fitnessles. Laat ze zo actief mogelijk zijn voor ze weer aan boord gaan.
 • Kinderen willen niets liever dan jou nadoen en meehelpen. Je gaat op bootvakantie, laat je kinderen dat dan ook ten volle beleven. Geef ze af en toe het roer om vast te houden, betrek ze bij het aanleggen of vraag ze om mee de vaarroutes te lezen.
 • Op momenten dat je je echt moet concentreren, kan je de kinderen afleiden met bijvoorbeeld een tablet met een film of spelletje. Let wel op, kinderen kunnen hier zeeziek van worden.

Praktische voorbereiding voor een bootreis met kinderen

Reizen is altijd beter als je voorbereid vertrekt, en dat is niet anders wanneer je op vaarvakantie gaat. Met een kind varen, vraagt een klein beetje meer praktische planning.

 • Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kan het slapen op een dekentje in de vaarkuip, of in een hangende reiswieg. Vergeet niet dat je wieg moet kunnen drijven! Denk op voorhand goed na over de slaapmogelijkheden, zodat je niet onderweg moet improviseren.
 • Breng voldoende water en gezonde snacks mee aan boord – tegen de honger en om zeeziekte te vermijden. Als je kindje nog flesvoeding eet, kan je een thermos kokend water meebrengen. Babyvoeding of fruitpap pureer je best al thuis – of koop je voor een keer uit een pakje.
 • Kies kindvriendelijke jachthavens om aan te meren. Je hebt er meestal familiedouches en genoeg ontspanningsmogelijkheden.

Bekijk zeker onze zeilbootverzekeringen voor je vertrekt of ontdek wat je moet doen in geval van nood. Goede reis!

Contacteer ons

Let op, velden met een * zijn verplicht in te vullen!