U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

De omnium of cascoverzekering van uw pleziervaartuig

Wenst u een verzekering voor eigen schade (omnium of casco) bovenop uw verzekering ‘Burgerlijke Aansprakelijkheid’? Dat is perfect mogelijk. Hoe oud uw vaartuig ook is, wij bieden u met plezier een omniumverzekering aan. Wist u dat 75 % van ons cliënteel zijn vaartuig op die manier verzekert? Een omniumverzekering houdt immers veel meer in dan men denkt, zoals bijvoorbeeld:

  • Aanvaring, brand, bliksem, storm, stranding, ontploffing;
  • Opzoeking hulp & berging – lichting & opruiming;
  • Diefstal: hier dient u rekening te houden met de antidiefstalmaatregelen die door de maatschappij voorgeschreven worden. Dit is afhankelijk van het type vaartuig.

Hoe wordt uw vaartuig omnium verzekerd?

Het uitgangspunt om uw vaartuig voor de waarborg ‘omnium’ te verzekeren, is de dagwaarde. Dit is de waarde van uw vaartuig op de tweedehandsmarkt en wordt ook wel eens de reële/functionele waarde genoemd. Wij raden u aan om deze waarde driejaarlijks te herbekijken en aan te passen indien nodig.

Daarnaast is er een mogelijkheid om uw vaartuig in aangenomen waarde te verzekeren. Aangenomen waarde is de waarde van uw vaartuig op het moment van het schadegeval, zoals die vooraf afgesproken werd met uw verzekeraar. Hiervoor dient u een waardebepaling, ook wel taxatierapport genoemd, te laten uitvoeren. Zo’n rapport kunt u laten opstellen door een beëdigd expert. Wij hebben een vrijblijvende lijst van experten ter beschikking. De waarde die bepaald wordt in het rapport geldt en kan in de polis opgenomen worden voor een periode van drie jaar. Daarna dient uw vaartuig opnieuw geherwaardeerd te worden.
Is uw vaartuig al wat ouder? Dan is het mogelijk dat de maatschappij vóór het afsluiten van de polis een recent inspectierapport opvraagt. Dit is enerzijds om de waarde te bepalen, maar ook om een beeld te krijgen van de algemene conditie van het vaartuig.

Wat met een verzekering op naam van een firma?

Bij het afsluiten van de verzekering op naam van een firma dient u uitdrukkelijk te vermelden of u het vaartuig inclusief of exclusief btw wenst te verzekeren. Met andere woorden, kunt u de btw al dan niet recupereren bij schade?

Inboedel

De inboedel is vaak meeverzekerd tot 20 % van het verzekerde bedrag, maar dit hangt af van maatschappij tot maatschappij. Onder inboedel verstaan wij: alle voorwerpen die zich aan boord bevinden voor het persoonlijk en huishoudelijk gebruik en die niet behoren tot de nautische uitrusting en het toebehoren van het vaartuig. De inboedel is enkel verzekerd voor de waarborg ‘diefstal’ na braakschade. Spullen die ontvreemd zijn zonder dat er enige braakschade vastgesteld worden, zijn nooit verzekerd. Uiteraard is het belangrijk om kostbare voorwerpen steeds achter slot en grendel op te bergen. Daarnaast adviseren we om deze spullen tijdens de winterperiode van boord te halen.

Vrijstelling en no-claimkorting

Bij een omniumverzekering is er een vrijstelling, ook wel franchise of eigen risico genoemd, van toepassing. Die wordt bepaald in functie van de verzekerde waarde, de ligplaats, het aantal pk … Bij veel maatschappijen waarmee wij samenwerken, bouwt het eigen risico af met 20 % per schadevrij verzekeringsjaar en dat tot een minimum van € 250. Leuk meegenomen, toch?

Daarnaast zijn er veel maatschappijen die een no-claimkorting aanbieden. Deze korting kan oplopen tot wel 35 % en kunnen wij geven op de verzekeringspremie voor klanten die reeds een aantal jaar schadevrij varen.

Verzekering van de voorstuwingsinstallatie, bijboot en trailer

Vaak krijgen wij de vraag of de voorstuwingsinstallatie (motor, schroef, schroefas, koeling ...) meeverzekerd is. Schade aan de voortstuwingsinstallatie met een externe oorzaak valt onder de omniumverzekering. Uiteraard dient men hierbij wel rekening te houden met de ouderdom (aftrek ‘nieuw voor oud’). Bovendien is eigen gebrek van de voorstuwingsinstallatie ook gedekt tot tien jaar en soms wel tot twintig jaar. Voor meer details verwijzen wij graag naar de polisvoorwaarden.

Bij een omniumverzekering kunt u ook de bijboot en trailer meeverzekeren. Om uw bijboot gratis toe te voegen aan de polis moet die voldoen aan enkele voorwaarden. Is dat niet het geval? Dan kunt u de bijboot uiteraard afzonderlijk verzekeren. We raden dan ook aan om ons steeds de kenmerken (merk/type, bouwjaar, vermogen, waarde …) van uw bijboot door te geven, zodat wij het nodige kunnen doen om die op een correcte manier bij te verzekeren.

De trailer kan voor de waarborg ‘omnium’ meeverzekerd worden en dat steeds in dagwaarde. We vermelden hierbij graag dat het wettelijk verplicht is om de waarborg ‘Burgerlijke Aansprakelijkheid’ af te sluiten bij een trekkend voertuig.

Zowel voor de bijboot als voor de trailer gelden er bijkomende preventiemaatregelen om diefstal te voorkomen. Zo moet de bijboot steeds met een stevig slot vastgemaakt worden aan het hoofdvaartuig of veilig opgeborgen worden in de kajuit/bakskist. De trailer moet altijd voorzien zijn van een wielklem en een disselslot. Uiteraard helpen wij u graag verder met het juiste advies omtrent deze maatregelen. We raden aan om van alles foto’s te nemen, zodat u heel wat kunt aantonen bij schade en/of diefstal.

We helpen u met plezier verder

Bent u van plan om met uw vaartuig een grote reis te maken? Of wilt u uw vaartuig op één of andere manier inzetten voor transport, hetzij over de weg, hetzij als deklast? Contacteer ons gerust, dan zullen wij u de nodige adviezen geven en uw verzekeringspolis aanpassen.

Vraag vrijblijvend een offerte
voor uw bootverzekering

Let op, velden met een * zijn verplicht in te vullen!
Wenst u snel een zo compleet mogelijke offerte op maat te ontvangen? Bezorg ons dan zoveel informatie als mogelijk. Bedankt!!