U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Waarom zou u een bootinspectie uitvoeren alvorens u een gebruikte boot koopt?

Indien u overweegt een tweedehandsboot aan te schaffen, is het sterk aan te bevelen om vóór de aankoop een inspectie van de boot uit te laten voeren.

Wat zijn de voordelen van een bootinspectie:

  • Onderhandelingspositie bij de koop: een inspectie geeft u een sterke positie bij de onderhandelingen over de aankoopprijs.
  • Vroegtijdige identificatie van gebreken: gebreken worden ontdekt voordat de koop definitief is gesloten, waardoor verrassende kosten achteraf worden voorkomen.
  • Verantwoording in geval van geschillen: bij een eventueel geschil in de toekomst kunt u aantonen dat u aan uw onderzoek plicht heeft voldaan.
  • Gunstige invloed op de bootverzekering: een grondige inspectie biedt de verzekeraar een nauwkeuriger beeld van het te verzekeren risico, wat mogelijk ook resulteert in een gunstigere premie.

Bij de aanschaf van een gebruikte boot is inzicht in mogelijke gebreken van groot belang. Niet alleen omdat ‘voorafbestaande’ schade niet is gedekt door de bootverzekering, maar ook omdat duidelijkheid over gebreken u informeert over eventuele extra kosten die gepaard gaan met reparaties. Dit kan van invloed zijn op het overeengekomen aankoopbedrag aangezien een boot in perfecte staat doorgaans meer waard is dan een boot met talrijke gebreken. Het streven is immers om jarenlang probleemloos met de boot te kunnen varen.

De wetgever schrijft voor dat de verkopende partij verplicht is om alle bekende gebreken aan een schip aan de koper mede te delen. Ondanks deze meldingsplicht geeft dit de koper geen volledige zekerheid, omdat de verkoper mogelijk niet op de hoogte is van bepaalde gebreken of deze opzettelijk verzwijgt. Een keuringsrapport biedt in geval van latere gebreken echter aanzienlijke ondersteuning bij juridische geschillen.

De rol van de koper en de verkoper bij de aankoop van een boot

Hoewel de verkoper een meldingsplicht heeft, moet de koper alle inspanningen leveren om mogelijke gebreken te ontdekken, wat wordt aangeduid als de onderzoekplicht. Het inschakelen van een deskundige voor een inspectie is hierbij belangrijker dan het advies van een goed geïnformeerde vriend. Het is echter cruciaal om te begrijpen dat een verborgen gebrek zelfs voor een expert verborgen kan blijven, en het is een misverstand dat de expert hiervoor aansprakelijk kan worden gesteld.

Het verhalen van aansprakelijkheid op de verkoper is eventueel mogelijk, maar zeer complex. Het vereist overtuigend bewijs dat de verkoper op de hoogte was van het gebrek en dit opzettelijk heeft verzwegen. Eerlijk gezegd is het aantonen van dergelijke ‘intentie’ in de praktijk dikwijls onmogelijk.

Daarom is het sterk aan te raden de boot die u overweegt te laten inspecteren. Dit voorkomt onaangename verrassingen en geeft u de zekerheid dat uw beoogde investering verstandig is.

Kies een betrouwbaar en beëdigd scheepsexpert

Bij het selecteren van een beëdigd scheepsexpert, moet u niet vertrouwen op aanbevelingen van de verkopende partij of makelaar. Geef altijd zelf opdracht voor een inspectie om belangenvermenging te voorkomen. Vaak kan tegen minimale kosten, naast inspectie, ook een taxatie plaatsvinden, wat voordelen kan opleveren bij de aanvraag van uw bootverzekering. Indien het rapport wordt goedgekeurd door de verzekeringsmaatschappij, zijn ze vaak bereid om de verzekerde waarde in aangenomen waarde te verzekeren voor een welbepaalde termijn.

Tot slot is het van groot belang om de voorwaarden van de inspecteur grondig te lezen vóór dat u de opdracht verleent. Hierdoor voorkomt u onaangename verrassingen, zoals het geval waarbij de keuring van de mast tot 2 meter vanaf het dek wordt uitgevoerd en niet verder dan 2 meter, wat van invloed kan zijn op het ontdekken van mastschade en mogelijke aansprakelijkheid.

Ontdekt wat Huysman Yacht Broker voor u kan betekenen