U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Een verzekering voor uw pleziervaartuig!
Waarom zou u dat eigenlijk nemen?

Toegegeven, het is niet altijd spotgoedkoop, een yacht-verzekering. Wil u hier op besparen door zelf het risico te dragen en vaart u, onverzekerd, dan wel zorgeloos? Uiteindelijk is het nog steeds niet wettelijk verplicht om een verzekering te nemen als u op zee wilt varen. Althans niet in Belgische territoriale wateren.

Maar, het lijkt toch héél logisch om er wel één te hebben, en wel om volgende redenen:

 • Uw eigen boot mag dan misschien niet zo groot zijn of van betrekkelijk lage waarde, bij bv. een aanvaring of brand kan het toch grote schade toebrengen aan een groter en veel duurder vaartuig.
 • Als u in gebreke wordt gesteld voor de aanvaring, dan zal u verantwoordelijk geacht worden voor de herstelkosten van de tegenpartij en gelijk lopend ook voor alle andere schade eisen die verband houden met dit ongeval.
 • U wil uw kostbaar bezit of investering vrijwaren. Zonder verzekering zal u bij verlies of schade uw vaartuig niet zelf kunnen vervangen of herstellen.
 • On(der)verzekerd rondvaren zal ook implicaties hebben op uw vaargedrag of gebruik van de boot. U zal uw boot niet in een haven kunnen aanmeren. Havenautoriteiten eisen meestal een geldig verzekeringsbewijs van een degelijke aansprakelijkheidsverzekering en een aanvullende dekking voor opzoeking, hulp en berging.
 • Vaart u met uw boot naar een andere haven of ander land, dan zal het eerste document dat men wenst te zien het verzekeringsattest zijn. Kan u dat niet voorleggen dan beginnen veelal de discussies en problemen.

Kortom, los van de grootte , de waarde van uw boot of uw vaargebied, heeft u nood aan een pleziervaartverzekering in één of andere vorm.

Welke risico’s wenst u dan verzekerd te zien?

Standaard risico’s

U zal zeker plotse, onvoorzienbare en van buiten af komende schade, aan uw romp, zeilen, mast, beslag, motor, schroef, elektronica, uitrusting en inboedel verzekerd willen zien.

Gelijklopend, wenst u ook voor schade voorvloeiend uit brand, diefstal, vandalisme, zinken, stranding, aanvaringen en bereddingskosten verzekerd te zijn onder uw pleziervaartpolis. Ook als u uw vaartuig in en uit het water laat hijsen, wenst u verzekerd te zijn.

Buitenboordmotoren en bijboten zijn zeer gegeerd door dievenbendes. Neem daarom zeker de nodige anti-diefstalmaatregelen.
Bent u een "Trailer-sailor"? Zorg dan ook voor een aangepaste verzekering voor uw aanhangwagen en dekking voor transportrisico's!

Speciale risico’s

Uiteraard zijn er andere risico’s verbonden indien u verre reizen wenst te ondernemen met uw jacht. Het specifieke vaargebied, alsook het seizoen is van groot belang voor de verzekeringsmaatschappij.

Een voorbeeld: U besluit de Canarische eilanden of Caraïben als vaste ligplaats voor uw boot te kiezen, u wilt ook graag enkele betalende gasten (charter) aan boord nemen, uw inboedel is aanzienlijk hoger nu u met uw gezin op uw boot woont, …

Dit zijn allemaal belangrijke wijzigingen aan uw risico waarvan uw verzekeraar graag op de hoogte wenst gebracht te worden. Uw specialist-makelaar kan u hiervoor 1 of meerdere verzekeringen op maat aanbieden. Tenzij u natuurlijk zelf, dit toch aannemelijk risico, wenst te dragen….

Bent u echter vastberaden om rond de wereld te varen, ook daar waar bijvoorbeeld veelvuldig piraterij voorkomt, of tijdens het ‘hurricane-seizoen’, dan zou het wel eens kunnen dat geen enkele verzekeraar uw vaartuig wenst te verzekeren.

Hoe vindt u nu een goede verzekeraar?

De meeste booteigenaars kiezen ervoor om via een specialist-makelaar een pleziervaartverzekering af te sluiten i.p.v. rechtsreeks bij de verzekeringsmaatschappij. Een zoektocht via een internet zoekmachine levert u snel een aantal makelaars op. Een premie laten berekenen kan ook vrij snel: vul het online-formulier in en druk op versturen! Het is zeer verleidelijk om dan de goedkoopste premie te kiezen, maar goedkoop is niet altijd beterkoop.

Het is van essentieel belang om volgende zaken te onderzoeken en te vergelijken:

 • De risico’s waar u wel voor verzekerd bent.
 • De risico’s waar u niet voor verzekerd wordt.
 • Lees ook de kleine lettertjes – de polisvoorwaarden.

Naderhand is het tijd voor een babbeltje met uw makelaar, om zeker te zijn wat u wel en niet mag verwachten.
Vraag hen een aantal ‘wat als’ scenario’s die u niet duidelijk zijn uit de polisvoorwaarden of waar u geruststelling over wenst.
Bv:

 • Wat als u midden op zee uw boot dient te verlaten/achterlaten? Of u wilt assistentie van een sleepdienst?
 • Wat als de boot van de bootstoel valt tijdens stockage aan land?
 • Wat met schade gedurende een (zeil)wedstijd?
 • Wat met een latent defect in de constructie die resulteert in een breuk met eventueel schade of verlies?
 • Wat als ik mijn schip uitleen of verhuur aan een 3° partij die er schade mee veroorzaakt of mijn schip op de rotsen vaart, etc..?
 • Wat als ik op zee ontmast wordt en alles moet doorkappen?
 • Wat als het anker sleept/lost en de boot eindigt aan lagerwal op de kust?
 • Wat als….??

Heel waarschijnlijk zal het antwoord op vele vragen of scenario’s u niet steeds bevallen, maar een verwittigd schipper is er 2 waard! Zo weet u exact waar u staat en kan u de risico’s die u aangaat beter inschatten.

Last but not least…

U doet best nog 1 ding meer alvorens u uw polis onderschrijft, en dat is misschien de belangrijkste stap van allemaal. Hoe zal uw makelaar/ verzekeringsmaatschappij reageren en handelen bij een schadeclaim? Heeft deze de nodige expertise aan boord? Kent hij zelf iets van boten af? Betrokkenheid in de watersportwereld?

Hoe zal uw makelaar/ verzekeringsmaatschappij reageren en handelen bij een schadeclaim?

Lees in onze klantengetuigenis hoe Frank d'Hooge een schadegeval in Mallorca heeft ervaren.

Hoort u zelf eens even rond in de haven. Historie, ervaring en reputatie van uw makelaar: is everything!

Waarmee kunnen we helpen?
Onze experts beantwoorden al uw vragen!

Let op, velden met een * zijn verplicht in te vullen!